Parasieten

  • Teken
  • Vlooien
  • Wormen

Teken

Teken leven vooral in bossen en in parken, dichtbegroeide uitlaatgebieden, of zelfs in de struiken in uw tuin. Het zijn kleine parasieten die er uit zien als een soort spinnen, ze kunnen zowel op mensen als op dieren zitten. Als mens of dier langs een struik of een andere plek loopt waar teken zitten dan laten ze zich vallen en gaan ze zich op een warm plekje vast bijten in de huid om bloed te zuigen. Uw dier voelt er niks van als de teek zich vast bijt en de teek neemt maar een klein beetje bloed af. Teken kunnen echter wel verschillende ziektes overdragen via het speeksel dat zij achterlaten in de wondjes die zij maken, deze ziektes kunnen wel vervelende gevolgen hebben voor uw huisdier.

De ziekte van Lyme kan overgedragen worden door teken, deze ziekte wordt veroorzaakt door de Borrelia bacterie. Bij de beet van de teek kan een rode kring op de huid ontstaan bij de mens. Uw hond kan ook de ziekte van Lyme krijgen. Bij honden wordt de typische rode kring bijna nooit gezien. De symptomen die uw hond kan krijgen zijn als volgt: koorts, kreupelheid en eventueel zelfs een nierontsteking. De meeste honden vertonen geen symptomen na een besmetting door een teek. Ongeveer 20% van de teken in Nederland zijn besmet met de Borrelia bacterie en kunnen deze dus overdragen naar uw dier. Meestal vind deze overdracht plaats tussen 16 en 24 uur nadat de teek zich heeft vast gebeten. Wij adviseren daarom, om uw huisdier regelmatig te controleren op teken en als u een teek vind deze zo snel mogelijk weg te halen.

Wanneer u de teek gaat verwijderen is het van belang om de hele teek te verwijderen, dus ook de kop en monddelen. Er zijn verschillende hulpmiddelen om teken te verwijderen, zoals tekentangen. De teek hoeft niet eerst verdoofd te worden met alcohol of olie. Dit is juist tegen aangewezen, aangezien dit kan zorgen dat de teek meer speeksel produceert of zijn maaginhoud uitspuugt. Hierdoor wordt de kans op het overdragen van ziektes juist groter. U pakt de teek best zo dicht mogelijk bij de huid vast, zonder op het lichaam te duwen en trekt hem dan recht er uit. Het verwijderen kan soms makkelijker zijn door een draaiende beweging te maken. Als de teek verwijderd is kan u het wondje desinfecteren met alcohol 70% of jodium.

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Het gebruiken van preventieve middelen tegen teken en het vermijden van dichte begroeiing kan de kans dat uw dier een teek krijgt kleiner maken. Na het wandelen is het slim om de vacht van uw hond goed door te kammen, de teek zit dan meestal nog niet vastgehecht en kan u er zo uitkammen. Er zijn veel verschillende middelen die op verschillende manieren werken. Middelen kunnen zorgen dat teken zich niet kunnen vasthechten of dat ze snel na het vasthechten dood gaan. Pas op: sommige middelen die veilig zijn voor de hond, zijn voor de kat zeer giftig. Twijfelt u of een middel geschikt is voor uw dier, vraag dit dan gerust na bij de dierenarts of de assistente.

Vlooien

Vlooien, die kleine kriebel beestjes waarvan we al jeuk krijgen als we er aan denken. Deze parasieten zijn het meest actief tijdens zomer en herfst, maar kunnen binnen in huis het hele jaar overleven en problemen geven voor u en uw huisdier. Er zijn verschillende soorten vlooien, maar deze zijn niet diersoort specifiek. Zo komt de kattenvlo het meest voor op al onze huisdieren. De meest opvallende klacht van vlooien is natuurlijk jeuk, maar ze kunnen ook lintwormen overdragen naar u en uw huisdier. Het is dus erg belangrijk om preventief te behandelen tegen vlooien om jeuk en huidproblemen te voorkomen, maar ook om de verspreiding van lintwormen tegen te gaan. Wanneer u vlooien in huis heeft is het vaak moeilijk om er weer van af te komen en dan neemt dit meer tijd in beslag.

Hieronder leest u hoe de cyclus van de vlo in zijn werk gaat, zodat u weet hoe de bestrijding werkt.

Vlooiencyclus: van eitje tot volwassen vlo

Zonder een gastheer kan een vlo maar een paar dagen overleven in de omgeving, de vlo heeft namelijk regelmatig bloed nodig om te overleven en zich voort te planten. In een periode van enkele weken kan een vrouwelijke vlo honderden eitjes leggen, doordat de gastheer (dier/mens) rond loopt worden de eitjes verspreid door de omgeving. In de omgeving gaat het eitje zich ontwikkelen tot een larve, dit zijn rupsachtige beestjes die op donkere plaatsen in huis overleven. Deze larven voeden zich met ontlasting van de volwassen vlo en met afval. De larve gaat zich na verloop van tijd in een cocon (pop) wikkelen en zich hier in ontwikkelen tot nymf en later zal ze in een cocon groeien tot volwassen vlo. Op het moment dat de larve of nymf in een cocon zit kan deze hierin wel tot een jaar overleven. Hierdoor kunnen vlooien heel lang een probleem blijven vormen. Pas op het moment dat er een gastheer in de buurt is die voor trillingen zorgt door zijn bewegingen zal de volwassen vlo uit de cocon komen. De gehele cyclus van de vlo duurt tussen de 20 en 30 dagen bij ideale omstandigheden.

Behandeling en preventie

Doordat de vlo goed overlevingskansen heeft door verspreiding en resistentie in bepaalde stadia en doordat de cyclus kort duurt is het moeilijk om een besmetting te behandelen. Vaak zijn wij als eigenaren er al te laat bij. Als ons huisdier jeukklachten begint te krijgen, hebben de vlooien al honderden eitjes gelegd die verspreid zijn in de omgeving. Hier gaan de nieuwe vlooien uit hun pop komen en weer nieuwe problemen geven. Maar 5 % van de vlooien zitten daadwerkelijk op uw huisdier, de andere 95 % zit in de omgeving. Het is dus heel belangrijk om niet alleen uw dier te behandelen, maar ook de omgeving anders kan de plaag van hier uit verder gaan.

Diverse anti-vlooienproducten

Er zijn veel verschillende middelen beschikbaar tegen vlooien. Deze producten vindt u natuurlijk bij uw dierenarts, maar ook bij de dierenspeciaalzaak op internet of zelfs in de supermarkt. Doordat er zoveel verschillende producten zijn kan het onoverzichtelijk zijn, aangezien producten andere middelen bevatten en dus ook een ander werkingsmechanisme hebben en andere effectiviteit. Hieronder ziet u de verschillende opties.

Spot on/pipet: deze vorm wordt het meest gebruikt bij de huisdieren. U druppelt de inhoud van de pipet op de huid van uw huisdier, best tussen de schouderbladen. De vloeistof wordt opgenomen door de huid en dan over het hele huidoppervlak uitgescheiden in de huid eigen oliën. De volwassen vlooien worden gedood door dit product, soms al bij aanraking, bij andere producten pas als ze bijten. Als uw dier allergisch is voor vlooienbeten moet u geen product gebruiken waarbij de vlo eerst moet bijten, aangezien ze dan door de allergische reactie toch jeuk gaan veroorzaken. Daarnaast zijn er producten die tegen vlooien en teken werken en die tegen larven en eitjes van de vlooien werken. De meeste middelen kunnen tegen water dus als uw hond af en toe zwemt kan dit geen kwaad. Veel producten hebben een werkingsduur van een maand, maar dit kan afwijking, raadpleeg hiervoor de bijsluiter of vraag het na bij de assistente.

Tabletten: deze kan uw dier gewoon opeten, vaak mag dit met iets lekkers of samen met de voeding. Het werkzame bestanddeel wordt dan vanuit het maagdarmkanaal opgenomen in het bloed van uw huisdier. Als uw huisdier gebeten wordt door een vlo krijgt deze vlo ook het middel binnen. Door dit middel zullen de eitjes die de vrouwelijke vlo legt niet kunnen uitkomen. Voor de hond bestaat een tablet die drie maanden werkzaam is, maar de meeste producten werken voor een maand. Tabletten zijn meestal ook werkzaam tegen teken. In geval van vlooienallergie is een tablet niet aan te raden, aangezien ook hier de vlo eerst moet bijten.

Vlooienband: ook hier zijn verschillende versies van die verschillen in hun werkzaamheid. Sommige banden werken vooral in de regio van de nek waardoor niet alle vlooien bereikt worden. Er zijn ook vlooienbanden die effect hebben of het hele lichaam, deze hebben ook een langere werkingsduur. Bij katten is het belangrijk om er op te letten dat de band breekt/los gaat als hij ergens achter blijft haken. Vooral als uw kat naar buiten gaat is dit belangrijk, zodat hij/zij zich niet kan verwonden.

Shampoo: een shampoo is alleen bedoeld om de vlooien die op dat moment op uw huisdier zitten te verwijderen. Dit doet dus niks tegen de vlooien in de omgeving. Het best kunt u de shampoo dus in combinatie met een langer werkend product gebruiken.

Natuurlijke producten: ook zijn er natuurlijke middelen op de markt, zoals knoflook en etherische oliën waarvan gezegd wordt dat ze tegen vlooien werken. Er is echter geen wetenschappelijk bewijs voor de werkzaamheid en veiligheid van deze producten. Stoffen zoals knoflook kunnen zelfs schadelijk zijn voor uw huisdier, dit kan namelijk de rode bloedcellen beschadigen. Wij als dierenartsenpraktijk raden het dan ook niet aan om dit soort producten te gebruiken.

Als u last heeft van vlooien in uw huis moet u ook uw huis meebehandelen. Vooral na een vakantie kan er een echte vlooienplaag ontstaan. Het is bij het behandelen van vlooien in uw huis belangrijk om alles kussens en dekens waar uw dier op ligt warm te wassen. Ook moet u goed stofzuigen en best de zak nadien weggooien. Voor het behandelen van larven en eitjes in kieren en gaten waar de stofzuiger niet bij kan kunt u een omgevingsspray gebruiken. Hiervoor zijn ook verschillende producten beschikbaar, lees altijd goed de bijsluiter of het product tegen volwassen vlooien en larven werkt en of het veilig gebruikt kan worden in aanwezigheid van uw huisdier.

Wormen

Heeft uw hond of kat last van diarree of braken, dan kan het zijn dat hij/zij last heeft van wormen. Andere klachten die kunnen ontstaan door wormen zijn benauwdheid en in heel ernstige gevallen kan uw dier zo ziek worden dat ze sterven. Wormen kunnen we niet altijd zien in de ontlasting, soms kunt u wel kleine witte puntjes zien of soms ook volledige wormen. Wormen kunnen ook voor mensen besmettelijk zijn, bijvoorbeeld lintworm en toxoplasma zijn ook gevaarlijk voor de mens. Het is daarom verstandig om uw huisdier regelmatig te ontwormen, ons advies is iedere drie maanden te ontwormen.

Pups en kittens hebben het eerste half jaar van hun leven extra ontwormingen nodig omdat zij al vanuit de moeder geïnfecteerd kunnen zijn. Voor een passend advies, neemt u contact op met een van onze paraveterinairen.

Hoe vaak moet ik mijn hond of kat ontwormen? (diagram)

Terug naar Preventieve zorg