Vaccineren en titeren

Vaccineren

Waarom is vaccineren belangrijk? Hierbij komt de term “voorkomen is beter dan genezen” goed van pas. Door uw huisdier regelmatig in te enten tegen verschillende ziekteverwekkers zorgt u dat hij/zij hier immuniteit tegen opbouwt. Door het vaccineren heeft uw huisdier al antistoffen tegen deze ziekteverwekkers en worden ze door het lichaam sneller herkent. Hierdoor kan het lichaam snel alle mechanismen opstarten om de ziekteverwekkers onschadelijk te maken. Als het lichaam niet snel genoeg reageert kunnen er bij sommige ziekteverwekkers ernstige ziekte ontstaan en dit kan in sommige gevallen zelfs zorgen dat uw huisdier overlijdt.

Entingsreacties bij hond of kat

Uw huisdier kan soms een reactie krijgen op de inenting, dit kan zich uiten als een hard bultje op de plek van de injectie. Dit bultje verdwijnt meestal na ongeveer een week. Als u dit voelt of ziet kunt dit best wel laten weten. Als uw hond of kat andere klachten krijgt zoals braken of afwijkend gedrag neem dan zeker contact op met de praktijk.

Titeren

Door middel van titeren, bepalen wij of uw hond of kat voldoende afweerstoffen in het bloed heeft tegen bepaalde ziekteverwekkers. Aan de hand hiervan kunnen we dan bepalen of het wel of niet nodig is om te vaccineren tegen deze ziekteverwekkers. Om dit onderzoek uit te voeren zullen wij een klein beetje bloed afnemen bij uw hond of kat. Het afnemen van het bloed vinden ze meestal niet vervelend; dit is maar een klein prikje. Bij de hond kunnen we bij deze test zien of er voldoende afweerstoffen zijn tegen hondenziekte, parvo en hepatitis. Bij de kat testen wij voor afweerstoffen tegen kattenziekte. Als uw hond of kat voldoende afweerstoffen heeft hoeft hij/zij drie jaar lang niet geënt te worden tegen deze ziekteverwekkers.

Bij de hond kunnen we niet testen voor de ziekte van Weil en de besmettelijke hondenhoest. Hiervoor moet uw hond dus wel ieder jaar ingeënt worden, aangezien de vaccins maar voor één jaar bescherming bieden.

Bij niesziekte van de kat moet u ook jaarlijks enten, hiervoor bestaat ook geen test en deze enting beschermt ook maar één jaar.

Alle feiten over titeren kunt u hier lezen. Dierenkliniek Nederweert adviseert deze richtlijnen op te volgen wanneer eigenaren besluiten te titeren.

*Titeren kan in Dierenkliniek Nederweert elke dag. U ontvangt dan enkele dagen later de uitslag.

Terug naar Preventieve zorg