Ooh wat schattig!

Verhaal over kat Slate door Kimberly, een paraveterinair van onze kliniek.
We willen hier een eerlijk verhaal geven dat sommige rassen er erg schattig uitzien, en de kat superlief en alle zorg verdient en hoort te krijgen, maar dat dat wel met een prijs komt; zowel voor de kat met pijn en discomfort en voor het baasje met hogere onkosten dan bij andere rassen…

Slate is een scottisch fold kater die uit het asiel komt, hij is in zijn reismandje bij de poort van het asiel gezet.

Na lange tijd hebben mijn vriend en ik besloten weer een kat te nemen. Een kat uit het asiel die ook een kans verdient. Na lang zoeken kwamen we Slate tegen. We waren niet op zoek naar een genetisch foute kat omdat hij er schattig uitziet. Maar naar een kat die we nog een gelukkig leven konden bieden. Als paraveterinair weet ik maar al te goed dat een scottisch fold kat geen goed idee is. Na veel te hebben overlegd met de dierenartsen en met mijn vriend hebben we besloten om contact op te nemen met het asiel om een afspraak te maken om naar Slate te gaan kijken. Na het bezoek, overleg over onze thuissituatie en geknuffel zijn we weer vertrokken. Na overleg thuis hebben we samen besloten om Slate een kans te geven ondanks alle risico’s en aanpassingen die we hiervoor moeten doen.

Een week later konden we hem gaan ophalen. Hij had nog een laatste check bij de dierenarts gekregen en toen kon hij mee naar huis.

Slate heeft een ernstige vorm van OCD  (osteochondrodysplasie) in zijn achterpoten en oren, dit is een genetische kraakbeen afwijking die zeer pijnlijk is. Tevens heeft hij artrose in de voorpoten en een kortere snuit waardoor de traanbuisjes verstopt zitten. Hierdoor zal hij minder oud worden als de gemiddelde kat en heeft op later termijn pijnstillers/ontstekingsremmers nodig.

De aanpassingen die wij voor Slate hebben gedaan:

  • Hij krijgt aangepast voer om zijn gewrichten te ondersteunen.
  • Hij krijgt supplementen ook om de gewrichten te ondersteunen.
  • Dagelijks maak ik zijn ogen schoon omdat hier rommeltjes opstapelen. Dit komt door de verstopte traanbuis.
  • 2x per week worden zijn oren gespoeld en volledig schoongemaakt. Omdat door de vouw in zijn oren de rommel niet uit de oren kan gaan en zich dit opstapelt. Als er niks mee gedaan wordt is er grote kans dat hij oorontstekingen krijgt.
  • 1x per jaar worden röntgenfoto’s gemaakt van zijn achterpoten en voorpoten om te kijken hoe de OCD en artrose zich ontwikkelt.
  • 1x per jaar krijgt hij een bloedonderzoek met echo van de nieren om er zeker van te zijn dat hij geen PKD ontwikkelt. Polycystic kidney disease is een genetische afwijking waardoor er cystes in de nieren groeien. De cystes verdrukken de gezondheid van de nierfunctie waardoor de werking minder wordt. Hierdoor kunnen ze chronische nierfalen krijgen. Het genezen is niet mogelijk, het ondersteunen wel maar dit is ook voor korttermijn.
  • We hebben een loopplankje bij de bank zodat hij makkelijk de krabtoren in kan. En een trapje bij het bed zodat hij makkelijk op bed kan komen.

Wij willen laten zien dat een scottisch fold kat niet schattig is omdat hij kleine oren heeft maar welke afwijkingen erbij komen kijken wat voor de dieren zeker geen fijn en gezond leven is.

Wij houden enorm veel van Slate en kunnen hem echt niet meer missen. De bewuste keuze om deze schattebout een 2e kans te geven en het feit dat ik paraveterinair ben en me er bewust van was hoeveel zorg en medicatie een scottisch fold nodig heeft, was de aanschaf van Slate een bewuste keuze.
Helaas zien wij te vaak baasjes die zich hier niet bewust van waren en daarom wilde ik graag mijn eerlijke verhaal doen.