Bloedonderzoek
Wanneer we met het lichamelijk onderzoek geen uitsluitsel kunnen geven of meer duidelijkheid willen van het probleem, kan er een bloedonderzoek gedaan worden. Hiermee krijg je veel informatie over het functioneren van de organen. Een groot deel van de bloedonderzoeken kunnen we gelijk in huis uitvoeren, hierdoor heeft u dezelfde dag nog uitslag. Een klein gedeelte sturen we op naar een extern laboratorium, hiervan ontvangen we binnen één tot twee werkdagen de uitslag.
Bloedonderzoek wordt meestal uitgevoerd bij senioren, zieke patiënten, patiënten die langdurig medicijnen gebruiken of voordat een patiënt onder narcose gaat. Wilt u weten wat we precies kunnen testen of twijfelt u of uw huisdier een bloedonderzoek nodig heeft, neem dan contact met ons op.
Urineonderzoek
Urineonderzoek is een snelle en correcte manier om vast te stellen of uw dier een blaasontsteking, suikerziekte of nierfalen heeft. Wanneer u de urine van uw dier wil laten onderzoeken, moet deze zo ‘schoon’ mogelijk zijn. U kunt dus het best met twee personen gaan wandelen en de urine opvangen in een schoon schaaltje of potje. Het resultaat van het urineonderzoek is het meest betrouwbaar, wanneer u de urine zo snel mogelijk naar de praktijk brengt. De urine moet binnen twee uur na het opvangen op de praktijk afgegeven worden, als dit niet lukt kunt u de urine het best in de koelkast bewaren.
In het urine onderzoek kunnen de volgende bevindingen gezien worden:
- Glucose: De aanwezigheid hiervan kan wijzen op suikerziekte.
- Aanwezigheid van eiwit: dit kan duiden op blaas- of nierproblemen.
- Aanwezigheid van witte bloedcellen: kan wijzen op een ontsteking.
- Aanwezigheid van rode bloedcellen: kan een teken van een defect aan de urinewegen zijn of wijzen op een ontsteking.
- Aanwezigheid van gruis/kristallen: teken van een stofwisselingsprobleem of aanwijzing voor een blaasontsteking.
- Soortelijk gewicht: dit geeft een beeld over het concentrerend vermogen van de nieren. Wanneer de nieren niet meer goed kunnen concentreren, zal de urine lichter van kleur zijn. Dit gebeurt als de nieren niet meer goed functioneren of als uw dier veel water drinkt.
Ontlastingsonderzoek
Heeft uw huisdier vaker diarree? Of wilt u op maat ontwormen? Dan kunt u een ontlastingsonderzoek laten uitvoeren. Wij doen dit op ontlasting van drie opeen volgende dagen. Dit omdat niet alle parasieten iedere dag eitjes uitscheiden. Dit verhoogt de kans op een correcte uitslag. Er zijn meerdere methode die gebruikt kunnen worden. Dit is afhankelijk van de reden tot onderzoek en waar uw huisdier van verdacht wordt. We testen de ontlasting onder de microscoop, nemen een snaptest of zetten het op kweek. Van de meeste onderzoeken heeft u dezelfde dag nog uitslag.
Cytologie & biopsie
Cytologie
Er zijn verschillende cytologische onderzoeken. Wanneer uw huisdier last heeft van zijn/haar oren, wordt hier een swab van genomen wat we hierna kunnen kleuren en onder de microscoop kunnen beoordelen. Er wordt dan gekeken of er ontstekingscellen, gisten of mijten in zitten. Mocht uw huisdieren een bultje hebben wat we niet vertrouwen, dan kunnen we doormiddel van een dunne naald hier wat cellen uit opzuigen. Deze worden daarna op een objectglaasje aangebracht en onder de microscoop bekeken. Wanneer onze dierenartsen niet zeker zijn van de uitslag, kan iom u dit opgestuurd worden naar een extern lab die deze cellen dan kunnen beoordelen. De uitslag ontvangt u dan ongeveer vijf dagen later.
Biopsie
Wanneer het onderzoek met de dunne naald geen uitsluitsel geeft, kan er gekozen worden voor een uitgebreider onderzoek. Dan wordt er een klein stukje weefsel weg gehaald en opgestuurd voor onderzoek. Dit kan niet zonder verdoving. Afhankelijk van het dier en de locatie wordt er bepaald of dit onder lokale verdoving kan of dat uw huisdier onder algehele narcose moet. Na het afnemen wordt dit monster naar een extern lab gestuurd voor. Dit onderzoek duurt ongeveer zeven dagen.
Bacteriologisch onderzoek
Als we verwachten dat er sprake is van een infectie van huid, oren of urinewegen kunnen we hier een monster van opsturen naar een extern lab. In het laboratorium word het monster dan op kweek gezet. Na één dag kunnen ze zien of er bacteriën groeien. Dit wijst op een infectie. Daarna worden op deze bacteriën verschillende soorten antibiotica getest, om te zien welke wij het beste voor uw huisdier kunnen voorschrijven. Op deze manier proberen we gerichter de juiste behandeling in te zetten en onnodig antibiotica gebruik te voorkomen.
Schimmelkweek
Wanneer we de verdenking hebben dat uw huisdier schimmel heeft kunnen we hier bepaalde onderzoeken voor doen. We kunnen met eens speciale lamp de huid bekijken. Dit is een Woodse lamp. Als er schimmels aanwezig zijn dan licht de huid hier op. Ter bevestiging sturen we dan een monster op naar een extern laboratorium. Dit monster nemen we met een borsteltje, we gaan hiermee over de hele vacht en vangen daarmee de schimmelsporen op.
Bij verdenking van schimmel attenderen wij u altijd op persoonlijke hygiëne, dit kan namelijk besmettelijk zijn. Heeft u zelf ook verdachte plekjes, neem dan contact op met uw huisarts.