Op vakantie

Hond of kat mee naar het buitenland

Veel mensen vinden het fijn om hun huisdier mee te nemen op vakantie, vooral de hond. Af en toe nemen eigenaren ook hun kat mee. Als u uw hond of kat wil meenemen moet u wel met een paar zaken rekening houden. Vanaf 2004 is het verplicht dat alle honden, katten en fretten die de grens van Nederland overgaan een chip of een tatoeage hebben ter identificatie.

In het buitenland komen ziektes voor die hier in Nederland nog niet bekend zijn. Uw huisdier kan hiermee besmet raken als hij/zij mee gaat op vakantie, van sommige aandoeningen kan uw huisdier ernstig ziek worden.

Een aantal ziektes die in andere Europese landen voorkomen maar nog niet in Nederland zijn bijvoorbeeld, rabiës, babesiosis, leishmania en hartworm. 

Wat zijn dit nu voor ziektes?

Rabiës

Veel mensen kennen deze ziekte onder de naam hondsdolheid. Als uw hond of kat meegaat de grens over is het verplicht om hem hier tegen te vaccineren minimaal een maand voor vertrek. De vaccinatie is drie jaar geldig en moet in het officiële Europese paspoort vermeld worden. Als u nog geen paspoort heeft kunnen wij er een voor u uitschrijven.

Babesiosis & Ehrlichiose

Babesia is een bloedparasiet die aanleiding kan geven voor de ziekte babesiosis. Babesia wordt overgedragen door tekensoorten die in warmere landen voorkomen.

De symptomen van babesiosis starten meestal één tot drie weken na dat de infectie gebeurd is. Deze symptomen omvatten, roodbruine urine, bloedarmoede en koorts. Het kan echter ook zijn dat uw hond pas een aantal maanden later ziek wordt. Als uw huisdier niet behandeld wordt kan hij/zij hier aan sterven. Bij katten komt deze ziekte maar sporadisch voor.

Ehrlichiose is een ziekte die wordt overgedragen door de zelfde tekensoorten als babesia. Ehrlichia is een rickettsia, dit is een organisme dat tussen een virus en een bacterie in zit. Dit organisme gaat in de witte bloedcellen van uw huisdier zitten. Ook deze ziekte komt vooral voor in warmere landen, dus uw hond kan dit oplopen als hij mee gaat naar deze warme gebieden (Zuid- en Oost-Europa).

Het kan zijn dat uw hond pas jaren later klachten krijgt, maar dit kan ook al vrij vlot na de infectie gebeuren. Bij katten is ook een infectie van Ehrlichia zeldzaam.

Leismaniosis

Leishmania is een parasiet die op uw huisdier overgedragen wordt door kleine stekende zandvliegjes. Deze zandvliegjes komen vooral voor in het Middellandse Zeegebied. Honden worden meestal pas jaren later ziek, ze gaan dan vermageren, kunnen huidklachten krijgen en kunnen uiteindelijk overlijden aan de gevolgen.

Het is dus belangrijk om uw hond zo veel mogelijk te beschermen tegen deze parasiet. Er bestaat geen vaccin tegen deze ziekte. Wel kunt u uw hond na zonsondergang binnen houden tot zonsopkomst, aangezien de vliegjes dan het meest actief zijn. Normaal horrengaas is niet klein genoeg om de vliegjes tegen te houden.

Hartworm

Hartwormen worden overgedragen door muggensoorten die ook in het Middellandse Zeegebied voorkomen. De wormen gaan zich in het hart van uw huisdier ontwikkelen en er kunnen hier dan lange volwassen wormen aanwezig zijn. Door deze wormen kan het hart niet meer goed pompen en daardoor gaan hart- en longklachten ontstaan.

Ziekte van Lyme

De ziekte van Lyme wordt overgedragen door teken en deze ziekte kan ook bij mensen voorkomen. Deze ziekte komt zowel in Nederland als in andere Europese landen voor en eigenlijk over de hele wereld.

De symptomen van deze ziekte kunnen erg vaag zijn, maar het gaat vaak gepaard met koorts en kreupelheid. Het belangrijkste is dat als uw huisdier of u zelf een teek heeft, dat u deze zo snel mogelijk verwijderd.  

Tijdens de reis

Natuurlijk moet u ook tijdens de reis rekening houden met uw huisdier. Het is belangrijk om regelmatig te stoppen onderweg, zodat uw hond even kan plassen en poepen en de poten kan strekken. Zorg ook voor voldoende water voor uw hond en kat. Als de reis langer duurt is het belangrijk om te zorgen dat uw kat ook zijn behoefte kan doen.

Wanneer u met het vliegtuig weg gaat en uw hond of kat meeneemt, kunt u best van tevoren bij de luchtvaartmaatschappij informeren wat de voorschriften zijn.

Als u aangekomen bent op uw bestemming kunt u uw hond of kat best eerst even laten wennen. Zorg dat de kat niet weg kan lopen aangezien ze in een vreemde omgeving nogal ver weg kunnen gaan.

Ons advies

Wij adviseren u om tijdens uw vakantie uw hond te beschermen tegen teken, vlooien, zandvliegen en muggen door middel van een pipet. Ook kunt u ze best tegen hartworm en andere wormen beschermen met een ontwormingstablet. Bij de kat is er een pipet die tegen vlooien, teken, hartworm en andere wormen werkt. De pipet voor de kat werkt niet tegen zandvliegen die Leishmania kunnen overdragen, maar dit komt zelden voor bij de kat.

Vraag onze paraveterinairen voor een passend advies, niet iedere land heeft zelfde regels of adviezen.

Naar het pension

Wanneer u op vakantie gaat en uw hond of kat kan niet mee en u heeft niemand om thuis op uw huisdier te passen, dan is een pension een optie. In de vakantieperiodes zitten pensions al snel vol, zorg dat u op tijd een plek reserveert.

Controleer ruim van te voren of uw huisdier voldoet aan alle verplichtingen van het pension. Met name de vaccinaties. De basisvaccinatie is bij bijna alle pensions verplicht net als de besmettelijke hondenhoest voor de hond. Voor de kat kan de bordetella neusenting als aanvulling dienen tegen nieziekte.

De neusenting tegen de besmettelijke hondenhoest werkt na 48 uur. Mocht uw hond de neusenting verschrikkelijk vinden, dan kunnen wij ook als alternatief de een injectie vaccinatie gebruiken. Deze dient wel na drie weken herhaald te worden en is dan pas optimaal werkzaam.

Check van te voren ook of uw hond of kat voldoende ontwormd en ontvlooid is.

Terug naar Preventieve zorg