Castratie en sterilisatie

Castratie vrouwelijk dier

De handeling die gedaan word bij de sterilisatie van een vrouwelijk dier is eigenlijk een castratie. Tijdens deze ingreep worden beide eierstokken verwijderd en in sommige gevallen wordt ook de volledige baarmoeder verwijderd.

De belangrijkste reden om uw dier te laten steriliseren is om te voorkomen dat zij drachtig wordt en jongen krijgt. Tevens zijn er medische redenen om uw huisdier te laten steriliseren zoals het voorkomen van een ontsteking in de baarmoeder, ook wel pyometra genoemd. Als uw dier een baarmoederontsteking heeft kan zij hier heel ziek van worden en in het ergste geval kan het zelfs dodelijk zijn. Uit onderzoek is gebleken dat ongeveer 25% van alle teven op een leeftijd van 10 jaar een baarmoederontsteking krijgen als ze niet gesteriliseerd zijn. Als uw teef eenmaal gesteriliseerd is kan zij geen baarmoederontsteking meer krijgen. Een ander voordeel na sterilisatie is de verminderde kans op melkkliertumoren. Hierbij wordt de kans kleiner hoe eerder dat u uw dier laat steriliseren. Deze kans is dus het kleinst als de sterilisatie voor de eerste loopsheid gedaan wordt.

Bij konijnen is er vanaf vier jaar leeftijd maar liefst 80% kans om tumoren van de baarmoeder te ontwikkelen en als dit niet op tijd gezien wordt, kunnen ze hier aan overlijden.

Iedere ingreep heeft ook nadelen, bij iedere narcose is er een risico dat er iets mis kan gaan. Meestal zijn deze risico’s klein en wij proberen deze nog kleiner te maken door de juiste narcose te gebruiken, extra zuurstof te geven en door hartbewaking tijdens de hele operatie. Als uw dier gesteriliseerd is verandert de stofwisseling. Hierdoor kan uw dier snel zwaarder worden en door het toenemende gewicht kunnen er problemen ontstaan.

Om toename van het gewicht te voorkomen kunt u best de voeding aanpassen na de sterilisatie. Bij langharige hondenrassen kan het gebeuren dat de kwaliteit en de structuur van de vacht verandert na de sterilisatie, de vacht wordt dan stugger en is minder makkelijk te kammen. Als laatste nadeel bestaat er een kans dat uw dier incontinent wordt. Incontinentie komt vooral voor bij gesteriliseerde teven, maar kan ook bij intacte teven en reuen voorkomen. Bij grote hondenrassen is er een grotere kans op het ontstaan van incontinentie, net zoals bij honden waarbij de staart geamputeerd is. Het tijdstip van de sterilisatie lijkt geen effect te hebben op de kans op incontinentie.

Bij konijnen komen nadelen en complicaties bijna niet voor.

Er zijn verschillende meningen over welke leeftijd het beste is om te castreren, vanuit wetenschappelijk onderzoek is hier geen hard bewijs over. Wat wel belangrijk is, is het punt in de cyclus van uw huisdier. Het best kan de sterilisatie uitgevoerd worden voor of na de loopsheid of krolsheid. Dit is de rustperiode in de cyclus, waardoor de doorbloeding van de eierstokken en baarmoeder laag is. Hierdoor is de kans op complicaties tijdens deze periode ook het kleinst. U kunt uw dier dus laten steriliseren voor de eerste loopsheid of het krols zijn of twee tot drie maanden na de loopsheid of het krols zijn.

Konijnen kunnen vanaf een leeftijd van zes maanden al gecastreerd worden.

Heeft u vragen of twijfelt u over castratie van uw dier vraag dan gerust voor advies, wij kijken hierbij altijd naar wat bij uw dier het best past.

Castratie mannelijk dier

Als u een reu of kater heeft zijn er diverse redenen om hem te castreren. Voornamelijk voor katers die buiten komen is een castratie zeker aan te raden.

Redenen voor de reu

  • Gedrag: ongewenst gedrag naar eigenaren, andere mensen en/of andere honden. Dit kan dominantie, agressie of hyperseksualiteit zijn.
  • Loopse teven in de buurt, waardoor uw hond gaat janken, slecht gaat eten of wil weglopen.
  • Verlies van druppeltjes pus uit de voorhuid in huis, dit wordt veroorzaakt door een voorhuidontsteking. Dit komt bij niet gecastreerde reuen regelmatig voor, hier hebben ze meestal geen last van. Het is vooral voor de hygiĆ«ne in huis vervelend, maar door regelmatig de voorhuid te spoelen kunnen de klachten verminderd worden. Spoelen kan met afgekookt water of met een speciale voorhuidcleaner. Door de castratie wordt deze klacht eigenlijk altijd verholpen.
  • Werkhonden: die afgeleid worden als er loopse teven in de buurt zijn. Na castratie kunnen ze meer aandacht voor hun werk hebben.
  • Medische indicaties: testikeltumoren, goedaardige prostaatvergrotingen, sommige tumoren rondom de anus die kleiner worden na castratie.

Redenen voor de kater

  • Sproeien: vanaf ongeveer zes maanden leeftijd kan uw kater in huis gaan sproeien. Dit doen ze om hun territorium te markeren. Sproeien kunt u herkennen door de houding en de sterke geur van de urine. Uw kater staat met zijn staart recht omhoog en plast recht naar achter of iets omhoog.
  • Territoriaal gedrag: intacte katers zijn langer weg van huis en gaan vaak ook verder weg om hun territorium te verdedigen en om krolse poezen te zoeken. Om hun territorium te verdedigen zullen ze ook sneller vechten met andere katers. Hierdoor zijn de kansen op ongelukken en aanrijdingen groter en gaan ze ook sneller verwondingen oplopen. Door verwondingen kunnen ontstekingen en abcessen ontstaan en kunnen ook levensbedreigende virusinfecties (FIV, kattenaids) overgedragen worden.
Terug naar Preventieve zorg