Moment van afscheid nemen

Tijd van afscheid

Het moment van afscheid nemen van uw huisdier en de evt. keuze tot euthanasie kan soms heel plots zijn, maar kan ook een bewuste keuze zijn na langere tijd ziek of erg oud te zijn. Welke reden er ook is om afscheid te nemen van uw huisdieren, het afscheid neemt veel verdriet met zich mee. Voorafgaande aan een euthanasie wordt het gehele proces rustig met u doorgelopen en worden evt. wensen met u besproken.

Wij voeren de euthanasie op twee manieren uit. Dit is afhankelijk van de toestand van uw huisdier en uw wensen. Onze voorkeur gaat uit om eerst een infuus te plaatsen in het bloedvat, op deze manier kunnen we de overige medicijnen makkelijk en pijnloos toedienen. Eerst word er een slaapmiddel toegediend, waarna uw huisdier rustig in slaap valt. Wanneer hij/zij niets meer mee krijgt, dient de dierenarts het tweede middel toe waaraan uw huisdier zal komen te overlijden.

De andere manier is om het slaapmiddel doormiddel van een injectie in de spier toe te dienen. Het duurt dan wat langer voor uw huisdier hiervan in slaap valt. Wanneer ook hiermee uw huisdier in slaap is gevallen, zal de tweede injectie toegediend worden.  

Na het overlijden of euthanasie zijn er verschillende mogelijkheden wat u met uw huisdier kunt doen. U kunt uw huisdier laten cremeren. Dit kan individueel of gezamenlijk. Voor meer informatie zie de website van het Diercrematorium SHCN.

U kunt uw huisdier begraven, let hierbij wel op dat dit niet in alle gemeente is toegestaan. Wanneer u ervoor kiest hem/haar bij ons achter te laten, dan gaat hij/zij mee met het destructiebedrijf, waarna ze verwerkt worden tot diermeel en –vetten of zal dienen als biobrandstof.

Nadat uw dier is overleden is het belangrijk om een aantal zaken na te lopen. Denk aan de volgende dingen:

  • Chip afmelden
  • Afmelden bij de gemeente voor honden belasting
  • Afmelden evt. huisdierverzekering
Terug naar Onderzoek & behandeling