Narcose & operaties

Hoe een operatie verloopt

Wanneer uw huisdier voor een behandeling onder narcose moet, is dit altijd een spannende aangelegenheid. Door middel van onderstaande informatie, willen we een aantal van deze onzekerheden weg nemen. Mocht u daarna toch nog vragen hebben, dan beantwoorden wij deze graag persoonlijk.

  • Nazorg
  • Voorbereiding en narcose

Nazorg

Postoperatieve zorg

Na de operatie neemt de assistente de zorg van de patiënt over.  Uw huisdier wordt in een warme, rustige omgeving gelegd om wakker te worden. De assistente controleert verschillende keren de pols, ademhaling en temperatuur. Ieder dier ligt in een eigen hok en wij zorgen dat konijnen, katten en honden apart van elkaar liggen. Op deze manier kunnen ze rustig wakker worden. Onze operatiepatiënten blijven een aantal uur ter observatie in onze opname. Als uw dier helemaal goed wakker is kan hij weer opgehaald worden. Uw hond kan dan ook weer lopend naar huis.

Zuurstof kooi

Tijdens het wakker worden kan uw huisdier baat hebben bij het geven van extra zuurstof. Wij beschikken daarom over een zuurstofkooi met zuurstofgenerator. Door een zuurstofgenerator wordt zuurstof uit de lucht gehaald, de buitenlucht wordt dan omgezet naar lucht met een hoger concentratie aan zuurstof. Postoperatieve zuurstoftoediening kan vooral bij oudere dieren, hart- en longpatiënten of benauwde patiënten positieve invloed hebben bij het wakker worden.

Voorbereiding en narcose

De opname ‘s morgens

U brengt uw huisdier op de dag van de operatie ’s morgens op de afgesproken tijd naar de praktijk. Houd er dan rekening mee dat uw hond/kat nuchter is. Dit betekent dat ze vanaf 20.00 u 's avonds geen eten meer mogen. Water mogen ze wel drinken. Laat uw hond uit voordat u hem/haar brengt. Konijnen/knaagdieren hoeven niet nuchter te zijn. Voordat de paraveterinaire uw dier meeneemt naar de opname neemt zij nog een laatste vragenlijst met u door. In de opname kan uw dier alvast wennen aan de ruimte waarin hij/zij na de ingreep ook wakker wordt.

Het pre-anesthetisch onderzoek

Voordat wij een dier onder narcose brengen, wordt deze helemaal nagekeken. Tijdens dit algemene lichamelijke onderzoek kijken wij naar de slijmvliezen, lymfeknopen, hart en longen. We wegen hem/haar van te voren, meten de hartslag, ademhalingsfrequentie en lichaamstemperatuur. Dit alles geeft ons een eerste beeld van de gezondheidstoestand, evenals ook een normaalwaarden die we tijdens de ingreep en de recovery kunnen controleren.

Tijdens dit algemeen lichaamsonderzoek kunnen wij alleen globaal dingen nakijken. Wilt u meer weten over hoe de organen functioneren en of wij daarvoor de narcose of ingreep moeten aanpassen, raden wij een bloedonderzoek te doen op voorhand. Dit is een pre-anesthetisch bloedonderzoek. Wij kunnen dit in huis testen, waardoor we direct een uitslag hebben en hier de narcose of behandeling op kunnen aanpassen.

Het plaatsen van een infuus

Wanneer wij tijdens het lichamelijk onderzoek geen afwijkingen tegenkomen, brengen wij uw huisdier onder narcose. Wij plaatsen hiervoor eerst een infuus/braunule. Door middel van deze braunule in het bloedvat van de poot kunnen wij makkelijk de narcose en overige medicijnen toedienen. Op deze manier werken de medicijnen ook sneller. Een eventuele infuus kan hier ook op aangesloten worden.

Intubatie en zuurstof toediening

Zodra uw dier onder narcose is gebracht, krijgen zij een tube (beademingsbuisje) in de luchtpijp ingebracht. Door deze tube zullen de luchtwegen tijdens de narcose vrij gehouden blijven. Tijdens de ingreep kunnen wij op deze manier zuurstof en gasnarcose toedienen.

Infuus

Tijdens de ingreep verliest het lichaam via de uitgeademde lucht, het bloed, de urineblaas en zweten vocht. Dit verlies van vocht moet worden aangevuld. Door de braunule kunnen we makkelijk een infuus aansluiten. Door het gebruik van een infuuspomp kunnen we heel gedoseerd infuusvloeistof toedienen om het verlies van vocht aan te vullen en daarmee ook de bloeddruk op peil te houden. Ook de organen blijven zo beter functioneren en afvalstoffen worden sneller afgevoerd. Dit bevordert het herstel na de ingreep.

Gasanesthesie

Anesthesie betekent het in slaap brengen en houden van het huisdier voor/tijdens een operatieve ingreep. Een ander woord is ook wel narcose. Tijdens de narcose zorgen we ervoor dat uw huisdier rustig slaapt, pijnvrij is en zich ontspant. Hier gebruiken wij diverse moderne methoden voor. Dit wordt per dier bepaald en kan afhankelijk zijn van o.a. de leeftijd, conditie en de bevindingen van het (bloed)onderzoek dat voor de ingreep is uitgevoerd. Voor senioren en hele jonge dieren gebruiken we een extra veilige anesthesie die nauwelijks belastend is voor de inwendige organen.

Bewaking

Tijdens de narcose wordt uw huisdier goed in de gaten gehouden door middel van een bewakingsapparaat. Dit helpt ons om het dier zo goed en stabiel mogelijk onder narcose te houden. Op de bewakingsmonitor kunnen wij de ademhaling, hartslag, pols en temperatuur in de gaten houden. Wanneer nodig kunnen wij tijdig ingrijpen.

Als u nog vragen heeft over een operatieve ingreep, dan kunt u altijd bellen of mailen.

Terug naar Onderzoek & behandeling