• Bel ons (spoed 24/7)0495 - 74 59 29

Preventieve zorg

De verzorging van uw huisdier

 • Castratie en sterilisatie
 • Gebit
 • Gewicht
 • Hond of kat mee naar het buitenland
 • Huisdieren Zorgplan
 • Kitten & puppy
 • Naar het pension
 • Teken
 • Vaccinatieschema hond
 • Vaccinatieschema kat
 • Vaccinatieschema konijn
 • Vaccineren en titeren
 • Vlooien
 • Voeding
 • Wormen

Castratie en sterilisatie

Castratie vrouwelijk dier

De handeling die gedaan word bij de sterilisatie van een vrouwelijk dier is eigenlijk een castratie. Tijdens deze ingreep worden beide eierstokken verwijderd en in sommige gevallen wordt ook de volledige baarmoeder verwijderd.

De belangrijkste reden om uw dier te laten steriliseren is om te voorkomen dat zij drachtig wordt en jongen krijgt. Tevens zijn er medische redenen om uw huisdier te laten steriliseren zoals het voorkomen van een ontsteking in de baarmoeder, ook wel pyometra genoemd. Als uw dier een baarmoederontsteking heeft kan zij hier heel ziek van worden en in het ergste geval kan het zelfs dodelijk zijn. Uit onderzoek is gebleken dat ongeveer 25% van alle teven op een leeftijd van 10 jaar een baarmoederontsteking krijgen als ze niet gesteriliseerd zijn. Als uw teef eenmaal gesteriliseerd is kan zij geen baarmoederontsteking meer krijgen. Een ander voordeel na sterilisatie is de verminderde kans op melkkliertumoren. Hierbij wordt de kans kleiner hoe eerder dat u uw dier laat steriliseren. Deze kans is dus het kleinst als de sterilisatie voor de eerste loopsheid gedaan wordt.

Bij konijnen is er vanaf vier jaar leeftijd maar liefst 80% kans om tumoren van de baarmoeder te ontwikkelen en als dit niet op tijd gezien wordt, kunnen ze hier aan overlijden.

Iedere ingreep heeft ook nadelen, bij iedere narcose is er een risico dat er iets mis kan gaan. Meestal zijn deze risico’s klein en wij proberen deze nog kleiner te maken door de juiste narcose te gebruiken, extra zuurstof te geven en door hartbewaking tijdens de hele operatie. Als uw dier gesteriliseerd is verandert de stofwisseling. Hierdoor kan uw dier snel zwaarder worden en door het toenemende gewicht kunnen er problemen ontstaan.

Om toename van het gewicht te voorkomen kunt u best de voeding aanpassen na de sterilisatie. Bij langharige hondenrassen kan het gebeuren dat de kwaliteit en de structuur van de vacht verandert na de sterilisatie, de vacht wordt dan stugger en is minder makkelijk te kammen. Als laatste nadeel bestaat er een kans dat uw dier incontinent wordt. Incontinentie komt vooral voor bij gesteriliseerde teven, maar kan ook bij intacte teven en reuen voorkomen. Bij grote hondenrassen is er een grotere kans op het ontstaan van incontinentie, net zoals bij honden waarbij de staart geamputeerd is. Het tijdstip van de sterilisatie lijkt geen effect te hebben op de kans op incontinentie.

Bij konijnen komen nadelen en complicaties bijna niet voor.

Er zijn verschillende meningen over welke leeftijd het beste is om te castreren, vanuit wetenschappelijk onderzoek is hier geen hard bewijs over. Wat wel belangrijk is, is het punt in de cyclus van uw huisdier. Het best kan de sterilisatie uitgevoerd worden voor of na de loopsheid of krolsheid. Dit is de rustperiode in de cyclus, waardoor de doorbloeding van de eierstokken en baarmoeder laag is. Hierdoor is de kans op complicaties tijdens deze periode ook het kleinst. U kunt uw dier dus laten steriliseren voor de eerste loopsheid of het krols zijn of twee tot drie maanden na de loopsheid of het krols zijn.

Konijnen kunnen vanaf een leeftijd van zes maanden al gecastreerd worden.

Heeft u vragen of twijfelt u over castratie van uw dier vraag dan gerust voor advies, wij kijken hierbij altijd naar wat bij uw dier het best past.

Castratie mannelijk dier

Als u een reu of kater heeft zijn er diverse redenen om hem te castreren. Voornamelijk voor katers die buiten komen is een castratie zeker aan te raden.

Redenen voor de reu

 • Gedrag: ongewenst gedrag naar eigenaren, andere mensen en/of andere honden. Dit kan dominantie, agressie of hyperseksualiteit zijn.
 • Loopse teven in de buurt, waardoor uw hond gaat janken, slecht gaat eten of wil weglopen.
 • Verlies van druppeltjes pus uit de voorhuid in huis, dit wordt veroorzaakt door een voorhuidontsteking. Dit komt bij niet gecastreerde reuen regelmatig voor, hier hebben ze meestal geen last van. Het is vooral voor de hygiëne in huis vervelend, maar door regelmatig de voorhuid te spoelen kunnen de klachten verminderd worden. Spoelen kan met afgekookt water of met een speciale voorhuidcleaner. Door de castratie wordt deze klacht eigenlijk altijd verholpen.
 • Werkhonden: die afgeleid worden als er loopse teven in de buurt zijn. Na castratie kunnen ze meer aandacht voor hun werk hebben.
 • Medische indicaties: testikeltumoren, goedaardige prostaatvergrotingen, sommige tumoren rondom de anus die kleiner worden na castratie.

Redenen voor de kater

 • Sproeien: vanaf ongeveer zes maanden leeftijd kan uw kater in huis gaan sproeien. Dit doen ze om hun territorium te markeren. Sproeien kunt u herkennen door de houding en de sterke geur van de urine. Uw kater staat met zijn staart recht omhoog en plast recht naar achter of iets omhoog.
 • Territoriaal gedrag: intacte katers zijn langer weg van huis en gaan vaak ook verder weg om hun territorium te verdedigen en om krolse poezen te zoeken. Om hun territorium te verdedigen zullen ze ook sneller vechten met andere katers. Hierdoor zijn de kansen op ongelukken en aanrijdingen groter en gaan ze ook sneller verwondingen oplopen. Door verwondingen kunnen ontstekingen en abcessen ontstaan en kunnen ook levensbedreigende virusinfecties (FIV, kattenaids) overgedragen worden.

Gebit

Net als bij ons is een gezond gebit ook voor uw huisdier heel belangrijk. Als uw dier een slecht gebit heeft kan dit leiden tot een ontsteking van het tandvlees en uiteindelijk zelfs tot een ontsteking van het kaakbot. Deze ontstekingen kunnen er voor zorgen dat uw dier erg ziek wordt. Gebitscontroles worden uitgevoerd door onze assistentes en zijn geheel vrijblijvend en gratis.

Bij de controle zal de assistente kijken hoe het gebit er uit ziet en of het nodig is om verdere preventieve maatregelen te nemen of om het gebit schoon te laten maken. Als u al producten gebruikt tegen het ontwikkelen van tandsteen, wordt gekeken of dit voldoende werkt. Met een speciaal lampje word gekeken of er zich tandplaque op het gebit van dier bevindt. De assistentes zullen op basis van hun onderzoek met u overleggen wat de beste opties zijn voor de verzorging van het gebit van uw dier.

Gewicht

Overgewicht of obesitas kan een grote invloed hebben op het leven van uw huisdier, een gezond gewicht hebben en houden is dus van groot belang. Als uw huisdier overgewicht heeft beïnvloedt dit zijn hele lichaam en vergroot dit de kans dat uw huisdier last krijgt van bepaalde aandoening (bijvoorbeeld: hartfalen, artrose, diabetes, tumoren).

Als u twijfelt of uw dier een gezond gewicht heeft kunt u hiervoor op controle komen. De eerste keer wordt gekeken of uw dier overgewicht heeft of niet. Als dit het geval is zal samen met u een plan gemaakt worden om uw dier te laten afvallen. De controles worden door de assistentes verzorgd, bij iedere controle wordt uw dier gewogen en gekeken hoe het gewicht zich ontwikkelt.

Bij overgewicht zullen we een speciaal dieet voor uw dier opstarten. Dit dieet is caloriearm en vezelrijk, hierdoor krijgt uw huisdier een vol gevoel maar krijgt niet teveel calorieën binnen. Genoeg beweging is natuurlijk ook belangrijk, dit zorgt namelijk dat uw dier ook genoeg calorieën verbrandt en dat zijn uithoudingsvermogen verbeterd en spiermassa goed blijft.

Na het starten van een dieet kunt u iedere vier weken op controle komen waarbij we de vorderingen bespreken. Ook wordt er een gewichtsgrafiek bijgehouden.

Als uw huisdier zijn streefgewicht bereikt heeft, zal er gekeken worden hoe we zijn gewicht stabiel kunnen houden en kunnen zorgen dat er geen terugval komt.

Hond of kat mee naar het buitenland

Veel mensen vinden het fijn om hun huisdier mee te nemen op vakantie, vooral de hond. Af en toe nemen eigenaren ook hun kat mee. Als u uw hond of kat wil meenemen moet u wel met een paar zaken rekening houden. Vanaf 2004 is het verplicht dat alle honden, katten en fretten die de grens van Nederland overgaan een chip of een tatoeage hebben ter identificatie.

In het buitenland komen ziektes voor die hier in Nederland nog niet bekend zijn. Uw huisdier kan hiermee besmet raken als hij/zij mee gaat op vakantie, van sommige aandoeningen kan uw huisdier ernstig ziek worden.

Een aantal ziektes die in andere Europese landen voorkomen maar nog niet in Nederland zijn bijvoorbeeld, rabiës, babesiosis, leishmania en hartworm. 

Wat zijn dit nu voor ziektes?

Rabiës

Veel mensen kennen deze ziekte onder de naam hondsdolheid. Als uw hond of kat meegaat de grens over is het verplicht om hem hier tegen te vaccineren minimaal een maand voor vertrek. De vaccinatie is drie jaar geldig en moet in het officiële Europese paspoort vermeld worden. Als u nog geen paspoort heeft kunnen wij er een voor u uitschrijven.

Babesiosis & Ehrlichiose

Babesia is een bloedparasiet die aanleiding kan geven voor de ziekte babesiosis. Babesia wordt overgedragen door tekensoorten die in warmere landen voorkomen.

De symptomen van babesiosis starten meestal één tot drie weken na dat de infectie gebeurd is. Deze symptomen omvatten, roodbruine urine, bloedarmoede en koorts. Het kan echter ook zijn dat uw hond pas een aantal maanden later ziek wordt. Als uw huisdier niet behandeld wordt kan hij/zij hier aan sterven. Bij katten komt deze ziekte maar sporadisch voor.

Ehrlichiose is een ziekte die wordt overgedragen door de zelfde tekensoorten als babesia. Ehrlichia is een rickettsia, dit is een organisme dat tussen een virus en een bacterie in zit. Dit organisme gaat in de witte bloedcellen van uw huisdier zitten. Ook deze ziekte komt vooral voor in warmere landen, dus uw hond kan dit oplopen als hij mee gaat naar deze warme gebieden (Zuid- en Oost-Europa).

Het kan zijn dat uw hond pas jaren later klachten krijgt, maar dit kan ook al vrij vlot na de infectie gebeuren. Bij katten is ook een infectie van Ehrlichia zeldzaam.

Leismaniosis

Leishmania is een parasiet die op uw huisdier overgedragen wordt door kleine stekende zandvliegjes. Deze zandvliegjes komen vooral voor in het Middellandse Zeegebied. Honden worden meestal pas jaren later ziek, ze gaan dan vermageren, kunnen huidklachten krijgen en kunnen uiteindelijk overlijden aan de gevolgen.

Het is dus belangrijk om uw hond zo veel mogelijk te beschermen tegen deze parasiet. Er bestaat geen vaccin tegen deze ziekte. Wel kunt u uw hond na zonsondergang binnen houden tot zonsopkomst, aangezien de vliegjes dan het meest actief zijn. Normaal horrengaas is niet klein genoeg om de vliegjes tegen te houden.

Hartworm

Hartwormen worden overgedragen door muggensoorten die ook in het Middellandse Zeegebied voorkomen. De wormen gaan zich in het hart van uw huisdier ontwikkelen en er kunnen hier dan lange volwassen wormen aanwezig zijn. Door deze wormen kan het hart niet meer goed pompen en daardoor gaan hart- en longklachten ontstaan.

Ziekte van Lyme

De ziekte van Lyme wordt overgedragen door teken en deze ziekte kan ook bij mensen voorkomen. Deze ziekte komt zowel in Nederland als in andere Europese landen voor en eigenlijk over de hele wereld.

De symptomen van deze ziekte kunnen erg vaag zijn, maar het gaat vaak gepaard met koorts en kreupelheid. Het belangrijkste is dat als uw huisdier of u zelf een teek heeft, dat u deze zo snel mogelijk verwijderd.  

Tijdens de reis

Natuurlijk moet u ook tijdens de reis rekening houden met uw huisdier. Het is belangrijk om regelmatig te stoppen onderweg, zodat uw hond even kan plassen en poepen en de poten kan strekken. Zorg ook voor voldoende water voor uw hond en kat. Als de reis langer duurt is het belangrijk om te zorgen dat uw kat ook zijn behoefte kan doen.

Wanneer u met het vliegtuig weg gaat en uw hond of kat meeneemt, kunt u best van tevoren bij de luchtvaartmaatschappij informeren wat de voorschriften zijn.

Als u aangekomen bent op uw bestemming kunt u uw hond of kat best eerst even laten wennen. Zorg dat de kat niet weg kan lopen aangezien ze in een vreemde omgeving nogal ver weg kunnen gaan.

Ons advies

Wij adviseren u om tijdens uw vakantie uw hond te beschermen tegen teken, vlooien, zandvliegen en muggen door middel van een pipet. Ook kunt u ze best tegen hartworm en andere wormen beschermen met een ontwormingstablet. Bij de kat is er een pipet die tegen vlooien, teken, hartworm en andere wormen werkt. De pipet voor de kat werkt niet tegen zandvliegen die Leishmania kunnen overdragen, maar dit komt zelden voor bij de kat.

Vraag onze paraveterinairen voor een passend advies, niet iedere land heeft zelfde regels of adviezen.

Huisdieren Zorgplan

Bij Dierenkliniek Nederweert is het mogelijk om een huisdierenzorgplan af te sluiten voor uw kat of hond. Bij dit voordeelabonnement betaalt u als eigenaar een vast bedrag per maand en daarvoor ontvangt u preventieve zorg voor uw huisdier. Onder deze preventieve zorg valt o.a. de jaarlijkse vaccinatie, ontworming, antivlooien- en tekenbehandeling. Als extra voordeel krijgt u korting op verschillende onderzoeken en behandelingen, ook kunt u gebruik maken van een extra halfjaarlijkse gezondheidscheck.

Alle producten die onder het zorgplan vallen worden hierbij aan een lagere prijs aangeboden dan als u deze zonder zorgplan bij ons afneemt. Hiermee bespaart u dus een aanmerkelijk bedrag en worden de kosten verspreid betaald. De kosten voor de inentingen en ontworming enzovoort worden via kleine maandelijkse incasso’s betaald. Het pakket word voor één jaar afgesloten, na dit jaar is het maandelijks opzegbaar.

U ontvangt van ons elke drie maanden een reminder voor de controle en voor het ophalen van de producten die u te goed heeft.

Wat is het doel van ons Huisdieren Zorgplan?

In de dier- en humane geneeskunde word het steeds belangrijker om preventieve zorg te bieden.

Deze preventieve zorg kan er voor zorgen dat we bepaalde ziektes of processen eerder kunnen opmerken. Doordat we dan eerder kunnen ingrijpen en eerder een goede behandeling kunnen starten zorgt dit voor een betere prognose. Vaak zijn de kosten voor een preventieve behandeling tevens minder hoog dan voor de behandeling van een verder gevorderd ziekteproces.

Door uw dieren goede preventieve zorg te geven wordt hun levenskwaliteit beter en hierdoor voelen ze zich algemeen ook beter!

Huisdieren Zorgplan

Kitten & puppy

Gaat u een kitten of pup aanschaffen of heeft u juist een nieuwe pup of kitten in huis. Dan kan u bij ons iedere twee maanden op controle komen om uw nieuwe dier te laten wennen aan de praktijk. De controle worden door een van onze assistente gedaan en zijn gratis en vrijblijvend.

Bij de puppy- of kittencontrole wordt uw pup/kitten gewogen, wordt het wisselen van de melktanden gecontroleerd en worden al uw vragen beantwoord. Bij iedere controle krijgt u van onze assistente extra informatie over een bepaald onderwerp. Wanneer er tijdens een van de controles afwijkingen gevonden worden, zal de assistente in overleg met u een afspraak bij de dierenarts plannen waarbij hier verder naar gekeken zal worden.

Het goed opvolgen van de groei en ontwikkeling van uw pup of kitten kan dus problemen in de toekomst voorkomen. Neem contact met ons op voor het maken van uw kitten- of puppyconsult.

Naar het pension

Wanneer u op vakantie gaat en uw hond of kat kan niet mee en u heeft niemand om thuis op uw huisdier te passen, dan is een pension een optie. In de vakantieperiodes zitten pensions al snel vol, zorg dat u op tijd een plek reserveert.

Controleer ruim van te voren of uw huisdier voldoet aan alle verplichtingen van het pension. Met name de vaccinaties. De basisvaccinatie is bij bijna alle pensions verplicht net als de besmettelijke hondenhoest voor de hond. Voor de kat kan de bordetella neusenting als aanvulling dienen tegen nieziekte.

De neusenting tegen de besmettelijke hondenhoest werkt na 48 uur. Mocht uw hond de neusenting verschrikkelijk vinden, dan kunnen wij ook als alternatief de een injectie vaccinatie gebruiken. Deze dient wel na drie weken herhaald te worden en is dan pas optimaal werkzaam.

Check van te voren ook of uw hond of kat voldoende ontwormd en ontvlooid is.

Teken

Teken leven vooral in bossen en in parken, dichtbegroeide uitlaatgebieden, of zelfs in de struiken in uw tuin. Het zijn kleine parasieten die er uit zien als een soort spinnen, ze kunnen zowel op mensen als op dieren zitten. Als mens of dier langs een struik of een andere plek loopt waar teken zitten dan laten ze zich vallen en gaan ze zich op een warm plekje vast bijten in de huid om bloed te zuigen. Uw dier voelt er niks van als de teek zich vast bijt en de teek neemt maar een klein beetje bloed af. Teken kunnen echter wel verschillende ziektes overdragen via het speeksel dat zij achterlaten in de wondjes die zij maken, deze ziektes kunnen wel vervelende gevolgen hebben voor uw huisdier.

De ziekte van Lyme kan overgedragen worden door teken, deze ziekte wordt veroorzaakt door de Borrelia bacterie. Bij de beet van de teek kan een rode kring op de huid ontstaan bij de mens. Uw hond kan ook de ziekte van Lyme krijgen. Bij honden wordt de typische rode kring bijna nooit gezien. De symptomen die uw hond kan krijgen zijn als volgt: koorts, kreupelheid en eventueel zelfs een nierontsteking. De meeste honden vertonen geen symptomen na een besmetting door een teek. Ongeveer 20% van de teken in Nederland zijn besmet met de Borrelia bacterie en kunnen deze dus overdragen naar uw dier. Meestal vind deze overdracht plaats tussen 16 en 24 uur nadat de teek zich heeft vast gebeten. Wij adviseren daarom, om uw huisdier regelmatig te controleren op teken en als u een teek vind deze zo snel mogelijk weg te halen.

Wanneer u de teek gaat verwijderen is het van belang om de hele teek te verwijderen, dus ook de kop en monddelen. Er zijn verschillende hulpmiddelen om teken te verwijderen, zoals tekentangen. De teek hoeft niet eerst verdoofd te worden met alcohol of olie. Dit is juist tegen aangewezen, aangezien dit kan zorgen dat de teek meer speeksel produceert of zijn maaginhoud uitspuugt. Hierdoor wordt de kans op het overdragen van ziektes juist groter. U pakt de teek best zo dicht mogelijk bij de huid vast, zonder op het lichaam te duwen en trekt hem dan recht er uit. Het verwijderen kan soms makkelijker zijn door een draaiende beweging te maken. Als de teek verwijderd is kan u het wondje desinfecteren met alcohol 70% of jodium.

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Het gebruiken van preventieve middelen tegen teken en het vermijden van dichte begroeiing kan de kans dat uw dier een teek krijgt kleiner maken. Na het wandelen is het slim om de vacht van uw hond goed door te kammen, de teek zit dan meestal nog niet vastgehecht en kan u er zo uitkammen. Er zijn veel verschillende middelen die op verschillende manieren werken. Middelen kunnen zorgen dat teken zich niet kunnen vasthechten of dat ze snel na het vasthechten dood gaan. Pas op: sommige middelen die veilig zijn voor de hond, zijn voor de kat zeer giftig. Twijfelt u of een middel geschikt is voor uw dier, vraag dit dan gerust na bij de dierenarts of de assistente.

Vaccinatieschema hond

Pups worden de eerste keer bij de fokker geënt op een leeftijd van zes weken. Nadien is aan het nieuwe baasje om de pup te laten vaccineren op een leeftijd van negen en twaalf weken. Nadien wordt (een deel van) de vaccinatie jaarlijks herhaald. In onderstaande schema’s is te zien waartegen op welk moment gevaccineerd wordt.

Ziekte 6 wkn 9 wkn 12 wkn 1 jaar
Hondenziekte  
Parvo
Ziekte van Weil (rattenziekte)  
Besmettelijke leverziekte    
Hondenhoest (neusenting, niet verplicht)    
Hondsdolheid (rabiës)
 • Vanaf 12 weken leeftijd
 • Minimaal 21 dagen voor vertrek naar het buitenland

Vaccinatieschema volwassen hond

Ziekte 2 jaar 3 jaar 4 jaar 5 jaar 6 jaar 7 jaar 8 jaar
Hondenziekte          
Parvo          
Ziekte van Weil (rattenziekte)
Besmettelijke leverziekte          
Hondenhoest (neusenting, niet verplicht)
Hondsdolheid (rabiës)
 • Vanaf 12 weken leeftijd
 • Minimaal 21 dagen voor vertrek naar het buitenland

Vaccinatieschema kat

Bij katten is het aangeraden om te vaccineren tegen twee ziektes, namelijk kattenziekte en niesziekte. Wanneer deze entingen plaats vinden, is terug te vinden in onderstaande schema’s.

Ziekte 9 weken 12 weken
Niesziekte    
Kattenziekte + niesziekte

 

Ziekte(s) 1 jaar 2 jaar 3 jaar 4 jaar 5 jaar 6 jaar 7 jaar 8 jaar
Niesziekte      
Kattenziekte + niesziekte          
Bordetella neusenting (niet verplicht)                
Hondsdolheid (rabiës)
 • Minimaal 21 dagen voor vertrek naar het buitenland
 • Elke drie jaar voor landen binnen de Europese Unie

Vaccinatieschema konijn

Myxomatose en viraal hemorragisch syndroom (VHS) zijn twee ernstige ziektes, die de dood van uw dier tot gevolg hebben. Konijnen kunnen besmet raken ongeacht ras, leeftijd of huisvesting.

Myxomatose wordt overgebracht door stekende insecten (zoals muggen en vlooien), terwijl VHS overgedragen kan worden via contact met wilde konijnen, maar ook via groene planten, hooi, kledij of schoeisel. Een binnen konijn loopt dus evengoed risico op besmetting! Vanwege het hoge sterftepercentage van VHS en Myxomatose en het gebrek aan een succesvolle behandeling is preventie enorm belangrijk.

Een konijn kan vanaf 5 weken gevaccineerd worden met de nieuwste Nobivac Myxo-RHD Plus. Deze vaccinatie beschermt uw konijn een jaar lang tegen beide bovenstaand beschreven ziektes. Deze vaccinatie dient jaarlijks herhaald te worden.

Vaccineren en titeren

Vaccineren

Waarom is vaccineren belangrijk? Hierbij komt de term “voorkomen is beter dan genezen” goed van pas. Door uw huisdier regelmatig in te enten tegen verschillende ziekteverwekkers zorgt u dat hij/zij hier immuniteit tegen opbouwt. Door het vaccineren heeft uw huisdier al antistoffen tegen deze ziekteverwekkers en worden ze door het lichaam sneller herkent. Hierdoor kan het lichaam snel alle mechanismen opstarten om de ziekteverwekkers onschadelijk te maken. Als het lichaam niet snel genoeg reageert kunnen er bij sommige ziekteverwekkers ernstige ziekte ontstaan en dit kan in sommige gevallen zelfs zorgen dat uw huisdier overlijdt.

Entingsreacties bij hond of kat

Uw huisdier kan soms een reactie krijgen op de inenting, dit kan zich uiten als een hard bultje op de plek van de injectie. Dit bultje verdwijnt meestal na ongeveer een week. Als u dit voelt of ziet kunt dit best wel laten weten. Als uw hond of kat andere klachten krijgt zoals braken of afwijkend gedrag neem dan zeker contact op met de praktijk.

Titeren

Door middel van titeren, bepalen wij of uw hond of kat voldoende afweerstoffen in het bloed heeft tegen bepaalde ziekteverwekkers. Aan de hand hiervan kunnen we dan bepalen of het wel of niet nodig is om te vaccineren tegen deze ziekteverwekkers. Om dit onderzoek uit te voeren zullen wij een klein beetje bloed afnemen bij uw hond of kat. Het afnemen van het bloed vinden ze meestal niet vervelend; dit is maar een klein prikje. Bij de hond kunnen we bij deze test zien of er voldoende afweerstoffen zijn tegen hondenziekte, parvo en hepatitis. Bij de kat testen wij voor afweerstoffen tegen kattenziekte. Als uw hond of kat voldoende afweerstoffen heeft hoeft hij/zij drie jaar lang niet geënt te worden tegen deze ziekteverwekkers.

Bij de hond kunnen we niet testen voor de ziekte van Weil en de besmettelijke hondenhoest. Hiervoor moet uw hond dus wel ieder jaar ingeënt worden, aangezien de vaccins maar voor één jaar bescherming bieden.

Bij niesziekte van de kat moet u ook jaarlijks enten, hiervoor bestaat ook geen test en deze enting beschermt ook maar één jaar.

Alle feiten over titeren kunt u hier lezen. Dierenkliniek Nederweert adviseert deze richtlijnen op te volgen wanneer eigenaren besluiten te titeren.

*Titeren kan in Dierenkliniek Nederweert elke dag. U ontvangt dan enkele dagen later de uitslag.

Vlooien

Vlooien, die kleine kriebel beestjes waarvan we al jeuk krijgen als we er aan denken. Deze parasieten zijn het meest actief tijdens zomer en herfst, maar kunnen binnen in huis het hele jaar overleven en problemen geven voor u en uw huisdier. Er zijn verschillende soorten vlooien, maar deze zijn niet diersoort specifiek. Zo komt de kattenvlo het meest voor op al onze huisdieren. De meest opvallende klacht van vlooien is natuurlijk jeuk, maar ze kunnen ook lintwormen overdragen naar u en uw huisdier. Het is dus erg belangrijk om preventief te behandelen tegen vlooien om jeuk en huidproblemen te voorkomen, maar ook om de verspreiding van lintwormen tegen te gaan. Wanneer u vlooien in huis heeft is het vaak moeilijk om er weer van af te komen en dan neemt dit meer tijd in beslag.

Hieronder leest u hoe de cyclus van de vlo in zijn werk gaat, zodat u weet hoe de bestrijding werkt.

Vlooiencyclus: van eitje tot volwassen vlo

Zonder een gastheer kan een vlo maar een paar dagen overleven in de omgeving, de vlo heeft namelijk regelmatig bloed nodig om te overleven en zich voort te planten. In een periode van enkele weken kan een vrouwelijke vlo honderden eitjes leggen, doordat de gastheer (dier/mens) rond loopt worden de eitjes verspreid door de omgeving. In de omgeving gaat het eitje zich ontwikkelen tot een larve, dit zijn rupsachtige beestjes die op donkere plaatsen in huis overleven. Deze larven voeden zich met ontlasting van de volwassen vlo en met afval. De larve gaat zich na verloop van tijd in een cocon (pop) wikkelen en zich hier in ontwikkelen tot nymf en later zal ze in een cocon groeien tot volwassen vlo. Op het moment dat de larve of nymf in een cocon zit kan deze hierin wel tot een jaar overleven. Hierdoor kunnen vlooien heel lang een probleem blijven vormen. Pas op het moment dat er een gastheer in de buurt is die voor trillingen zorgt door zijn bewegingen zal de volwassen vlo uit de cocon komen. De gehele cyclus van de vlo duurt tussen de 20 en 30 dagen bij ideale omstandigheden.

Behandeling en preventie

Doordat de vlo goed overlevingskansen heeft door verspreiding en resistentie in bepaalde stadia en doordat de cyclus kort duurt is het moeilijk om een besmetting te behandelen. Vaak zijn wij als eigenaren er al te laat bij. Als ons huisdier jeukklachten begint te krijgen, hebben de vlooien al honderden eitjes gelegd die verspreid zijn in de omgeving. Hier gaan de nieuwe vlooien uit hun pop komen en weer nieuwe problemen geven. Maar 5 % van de vlooien zitten daadwerkelijk op uw huisdier, de andere 95 % zit in de omgeving. Het is dus heel belangrijk om niet alleen uw dier te behandelen, maar ook de omgeving anders kan de plaag van hier uit verder gaan.

Diverse anti-vlooienproducten

Er zijn veel verschillende middelen beschikbaar tegen vlooien. Deze producten vindt u natuurlijk bij uw dierenarts, maar ook bij de dierenspeciaalzaak op internet of zelfs in de supermarkt. Doordat er zoveel verschillende producten zijn kan het onoverzichtelijk zijn, aangezien producten andere middelen bevatten en dus ook een ander werkingsmechanisme hebben en andere effectiviteit. Hieronder ziet u de verschillende opties.

Spot on/pipet: deze vorm wordt het meest gebruikt bij de huisdieren. U druppelt de inhoud van de pipet op de huid van uw huisdier, best tussen de schouderbladen. De vloeistof wordt opgenomen door de huid en dan over het hele huidoppervlak uitgescheiden in de huid eigen oliën. De volwassen vlooien worden gedood door dit product, soms al bij aanraking, bij andere producten pas als ze bijten. Als uw dier allergisch is voor vlooienbeten moet u geen product gebruiken waarbij de vlo eerst moet bijten, aangezien ze dan door de allergische reactie toch jeuk gaan veroorzaken. Daarnaast zijn er producten die tegen vlooien en teken werken en die tegen larven en eitjes van de vlooien werken. De meeste middelen kunnen tegen water dus als uw hond af en toe zwemt kan dit geen kwaad. Veel producten hebben een werkingsduur van een maand, maar dit kan afwijking, raadpleeg hiervoor de bijsluiter of vraag het na bij de assistente.

Tabletten: deze kan uw dier gewoon opeten, vaak mag dit met iets lekkers of samen met de voeding. Het werkzame bestanddeel wordt dan vanuit het maagdarmkanaal opgenomen in het bloed van uw huisdier. Als uw huisdier gebeten wordt door een vlo krijgt deze vlo ook het middel binnen. Door dit middel zullen de eitjes die de vrouwelijke vlo legt niet kunnen uitkomen. Voor de hond bestaat een tablet die drie maanden werkzaam is, maar de meeste producten werken voor een maand. Tabletten zijn meestal ook werkzaam tegen teken. In geval van vlooienallergie is een tablet niet aan te raden, aangezien ook hier de vlo eerst moet bijten.

Vlooienband: ook hier zijn verschillende versies van die verschillen in hun werkzaamheid. Sommige banden werken vooral in de regio van de nek waardoor niet alle vlooien bereikt worden. Er zijn ook vlooienbanden die effect hebben of het hele lichaam, deze hebben ook een langere werkingsduur. Bij katten is het belangrijk om er op te letten dat de band breekt/los gaat als hij ergens achter blijft haken. Vooral als uw kat naar buiten gaat is dit belangrijk, zodat hij/zij zich niet kan verwonden.

Shampoo: een shampoo is alleen bedoeld om de vlooien die op dat moment op uw huisdier zitten te verwijderen. Dit doet dus niks tegen de vlooien in de omgeving. Het best kunt u de shampoo dus in combinatie met een langer werkend product gebruiken.

Natuurlijke producten: ook zijn er natuurlijke middelen op de markt, zoals knoflook en etherische oliën waarvan gezegd wordt dat ze tegen vlooien werken. Er is echter geen wetenschappelijk bewijs voor de werkzaamheid en veiligheid van deze producten. Stoffen zoals knoflook kunnen zelfs schadelijk zijn voor uw huisdier, dit kan namelijk de rode bloedcellen beschadigen. Wij als dierenartsenpraktijk raden het dan ook niet aan om dit soort producten te gebruiken.

Als u last heeft van vlooien in uw huis moet u ook uw huis meebehandelen. Vooral na een vakantie kan er een echte vlooienplaag ontstaan. Het is bij het behandelen van vlooien in uw huis belangrijk om alles kussens en dekens waar uw dier op ligt warm te wassen. Ook moet u goed stofzuigen en best de zak nadien weggooien. Voor het behandelen van larven en eitjes in kieren en gaten waar de stofzuiger niet bij kan kunt u een omgevingsspray gebruiken. Hiervoor zijn ook verschillende producten beschikbaar, lees altijd goed de bijsluiter of het product tegen volwassen vlooien en larven werkt en of het veilig gebruikt kan worden in aanwezigheid van uw huisdier.

Voeding

Bij Dierenkliniek Nederweert zijn we continu bezig om de beste kwaliteit producten en zorg te leveren. Daar hoort ook de juiste voeding voor uw huisdier bij. Wij hebben ons assortiment daarom vernieuwd met de Purina Pro Plan Veterinary Diets.

Purina is al meer dan 90 jaar met hun wetenschappers bezig om nieuwe voedingen te onderzoeken en zo de levens van onze huisdieren doormiddel van voeding te verbeteren. De Purina Pro Plan Veterinary Diets lijn is speciaal voor dierenartsen ontworpen en ook alleen bij een dierenarts verkrijgbaar. Hier krijg je dan ook gelijk een passend advies welke voeding het beste op dat moment past. Net als Purina geloven wij dat goede voeding de basis is van een goede gezondheid. De voeding van Purina bestaat dan ook voor 100% uit essentiële voedingsstoffen die onze huisdieren nodig hebben.

Voor specifieke voedingsbehoefte in elke levensfase is er van Purina Pro Plan Veterinary Diets een passende voeding:

 • Puppy/kitten
 • Adult
 • Senior
 • Lever
 • Nieren
 • Huid en vacht
 • Maag en darmen
 • Gewicht
 • Suikerziekte
 • Gewrichten
 • Allergie
 • Blaasgruis
 • Dementie en epilepsie

Vraag onze paraveterinairen voor een passend advies.

Wormen

Heeft uw hond of kat last van diarree of braken, dan kan het zijn dat hij/zij last heeft van wormen. Andere klachten die kunnen ontstaan door wormen zijn benauwdheid en in heel ernstige gevallen kan uw dier zo ziek worden dat ze sterven. Wormen kunnen we niet altijd zien in de ontlasting, soms kunt u wel kleine witte puntjes zien of soms ook volledige wormen. Wormen kunnen ook voor mensen besmettelijk zijn, bijvoorbeeld lintworm en toxoplasma zijn ook gevaarlijk voor de mens. Het is daarom verstandig om uw huisdier regelmatig te ontwormen, ons advies is iedere drie maanden te ontwormen.

Pups en kittens hebben het eerste half jaar van hun leven extra ontwormingen nodig omdat zij al vanuit de moeder geïnfecteerd kunnen zijn. Voor een passend advies, neemt u contact op met een van onze paraveterinairen.

Hoe vaak moet ik mijn hond of kat ontwormen? (diagram)